7 ok a várandósság alatti csokoládéfogyasztásra

Jó hír a csokoládérajongó várandós anyukáknak, hogy új tanulmányok szerint kifejezetten jótékony hatása van a terhesség alatti csokoládéfogyasztásnak. Ennek oka, hogy a közkedvelt nassolnivaló segít több komplikáció megelőzésében, egyik ilyen nevezetesen a terhességi magas vérnyomás. A tanulmányok szerint a csokoládéfogyasztás nem csak az anyukák stresszintjének csökkentésében segít, de boldogabb babák is születhetnek általa.

csoki41. Az étcsokoládé segít a terhességi magas vérnyomás megelőzésében

A terhességi magas vérnyomás egyike azon tényezőknek, amely okozója lehet a koraszülések nagy százalékának. A magas vérnyomás ugyanis a várandós anyáknál összehúzódásokat okozhat, ezen kívül hajlamosít a véralvadásra is és májkárosodást okozhat.  Az  “Annals of Epidemiology” szerint azonban a kakaóban található teobromin összetétel segíthet ezen betegség megelőzésében. A Yale Egyetem kutatásai, melyet 2500 várandós nő bevonásával végeztek el is azt bizonyítják, hogy a rendszeresen csokoládét fogyasztó terhes anyák között 50%-kal kisebb a terhességi magas vérnyomás előfordulása.

2. A csokoládétól boldogabb babák születnek

happy babyFinn kutatók is állítják, hogy a csokoládé hatással van a babák viselkedésére. A “The New Scientist” magazin beszámolója szerint a terhesség alatt csokoládét fogyasztó nők boldogabb és élenkebb babáknak adnak életet. Erre az eredményre 300 újdonsült anyuka megkérdezése után jutottak a kérdezők. A kutatók nagy különbséget véltek felfedezni a magukat csokoládéval kényeztető és a nassolást kizáró anyukák között a stressz faktorukat figyelembe véve.

Boldogabb és élénkebb babák alatt konkrétabban az is értendő, hogy a nassoló anyukák babái pozitívabban regaáltak új szituációkra, mint nassolásmentes társaik. Kutatók szerint ennek oka a csokoládéban lévő anyagok, de kifejezetten a phenylethylamine jelenléte, amelyet a várandós anyák az anyaméhben továbbítanak csemetéjüknek.

3. A csokoládé jó antioxidánsokat tartalmaz

Ez az édesség gazdag flavonoidokban, amelyek jó antioxidánsokat tartalmaznak. A terhes anyákra ez azért van különösen jó hatással, mert segít az immunrendszer erősítésében, valamint segít bizonyos rákfajták elleni harcban és karbantartja a keringési rendszert.

4. A csokoládé vasat, magnéziumot és más fontos ásványi anyagokat tartalmaz

A magnézium köztudottan segíti a zsírsavak anyagcseréjét és az egész terhesség ideje alatt előnyös a csokoládéban található ásványi anyagok kombinációjának bevitele.

5. A csokoládé segít a szívbetegségek megelőzésében

Az étcsokoládé szívbetegségek megelőzésében játszott szerepe a benne található antioxidánsoknak köszönhető. Általános csoki1szabály, hogy minél jobb minőségű és minél sötétebb a csokoládé (azaz minél nagyobb a kakaó koncentrátum) annál jótékonyabb a terhes nők és valójában mindenki számára.

6. (Bármilyen meglepő) a csokoládé segít a terhes nők súlyának kontrollálásában és csökkenti a koleszterin szintet

A várandósoknak az alacsony zsír és cukortartalmú csokoládéfajták az előnyösebbek, az étcsokoládé, mérsékelt fogyasztás mellett a koleszterinszintet is csökkenti.

7. A csokoládé csökkenti a stresszt

Végül, de nem utolsósorban a csokoládé kényeztet és fogyasztása kedélyjavító hatású.

De mint minden, a túlzás itt is káros, így fontos a mértékletesség betartása.

Bogár Anita, bp15.babamama.info