Színezés vagy alkotás…?

Színezés vagy alkotás…?

Ezen kis iromány születésének az előzménye az az ötletem, hogy feltegyek néhány különleges (vagy általam annak gondolt) letölthető színezőt az oldalra, a  Kreatív sarok rovatba.

Mielőtt ezt megtettem volna azonban, utánanéztem a színezés előnyeinek és hátrányainak, és az eredmény után a posztom inkább a Hasznos tudni rovatba került.

Íme a színezés előnyei és hátrányai, amit hasznos tudni minden kisgyermekes szülőnek.

A színezés előnyei: szinezes

– a színezők használata segít a gyermeknek a helyes ceruzatartás elsajátításban

– a színezés segíti a szem-kéz koordináció fejlődését

és a gyermek megtanulja, hogy adott színt egy behatárolt területen használja (itt a behatárolt terület azonban éppen hogy nem előny, hanem hátrány, de erről bővebben alább)

– a gyermek türelmet tanul és megtanul a részletekre koncentrálni; a sikerélményt a befejezett kifestő nyújtja

– segít a gyermekeknek ellazulni, lenyugodni, és például utazás közben „kitölti az időt” a célba érkezésig

– segít a színek, formák, nézőpontok, vonalak felismerésében

– a gyermek eltervezheti, hogy milyen színeket fog használni, tehát segíti a gyermeket a gyermeket a tervezésben, előre gondolkodásban

A fenti felsorolás alapvetően pozitívnak tűnhet, de vizsgáljuk meg ezt a kérdést a másik oldalról is, hiszen mint tudjuk minden éremnek két oldala van.

 • szomoru gyerekVictor Lowenfeld kutatásai szerint a kifestők használata a kreatív gondolkodást teljesen megszünteti a gyermekek 50-60%-ánál
 • a maradék 40%-ot is károsan befolyásolta, de ezen csoport más kreatív tevékenységek miatt sikeresen megőrzött valamicskét a kreativitásából.

Tény ugyanis, hogy azon gyerekek, akik előre megrajzolt képeket színeznek, a későbbiekben nem lesznek elégedettek semmivel, amit saját maguk rajzoltak meg, hiszen a gyerekrajzok nem ütik meg a felnőttek által előrerajzolt képek mércéjét.

A kifestők használatának hátrányai:

 • az előre megrajzolt képekkel a gyermeket nem ösztönözzük a szabad képalkotásra, hanem azt tanítjuk nekik, hogy a művészi alkotásnak milyennek „kellene” (szerintünk, vagy a felnőttek szerint) lennie
 •  a totyogók, óvodások és a kissé lassabban fejlődő gyermekek, akiknek a motorikus koordinációja még nem kellőképp fejlett még nem is képesek a vonalakon belül színezni, ami azonban erős frusztrációt kelthet bennük, hiszen a felnőttek a színezőkkel éppen ezt várnák tőlük
 • a 7-10 éves gyermekek, amikor megkérjük őket, hogy rajzoljanak valamit gyakran azt mondják, hogy ők nem tudnak rajzolni, ami nagyon gyakran éppen azért van, mert a színezők használata miatt már beléjük épült egy elvárás, hogy a rajzuknak milyennek kellene lennie és a saját próbálkozásukat nem tartják elég jónak (látják, hogy az általuk rajzolt kutya vagy éppen ló nem hasonlít a színezőkben rajzoltakhoz így eleve feladják a próbálkozást)
 • a színezők a gyermekeket arra tanítják, hogy passzívan álljanak a saját alkotásukhoz, művészi
 • a színezőkkel a gyermekek a saját kreatív képességeiket a felnőttekéhez mérik
 • a kicsi gyerekekben a kifestők eleve a sikertelenséget kódolják, hiszen hány 2-3 éves tud a vonalakon belül színezni? Ráadásul nem is kellene ilyet elvárnunk tőlük ebben a korban…
 • a szabad rajzolás kapcsolódik a későbbi íráskészséghez, hiszen a rajzolás során a kicsik megtanulják lerajzolni mindazon formákat, amelyek később szükségesek lesznek a betűk megformálásában. Ha csak a vonalakon belüli színezésre helyezzük a hangsúlyt, akkor ez a folyamat késleltetve lesz és ez az iskolában visszaüthet.

Alternatív kreatív tevékenység:kreatív baby

 • természetesen adja magát, hogy az üres papír és ceruza a legjobb alternatíva, hagyjuk a gyermekünket szabadon alkotni (és ne bíráljuk). A szabad kreatív tevékenység növeli az önbizalmukat, javítja a motorikus képességeiket és a kreatív gondolkodást.kreativ rajz
 • adjunk a kezükbe zsírkrétát, filctollat, ecsetet, valamint az életkoruknak megfelelő más kreatív eszközöket (olló, ragasztó, kézimunka)

Miben segít a szabad kreatív tevékenység?

 • növeli a képzelőerőt, segít az alkotás szabad megtapasztalásába
 • segíti az érzelmi fejlődést, hiszen az alkotásban olyan dolgokat hozhatnak a felszínre, amit esetleg még nem tudnak szavakba önteni. Ezért is figyelhetjük meg a gyermekrajzok esetén, hogy bizonyos dolgok (a számukra fontosak) a valósághoz képest felnagyítottak, hangsúlyosak, ezek érdekes, fontos információkat nyújthatnak a szülők, nevelők számára (például ha anyaként Te vagy a képen a legnagyobb, akkor ezt bóknak kell tekinteni, hiszen személyed fontosságát mutatja gyermeked szemében!)

Fontos tudni, hogy a fenti előnyök nem  csak azon gyermekek számára fontosak, akik felnőttként művészeti vagy kreatíb tevékenységet folytatnak. A fentiek minden gyermek számára fontosak az egészséges érzelmi fejlődésük, problémamegoldó képességük szempontjából és fontos tényezők a stressz levezetésében is.

Ahogy mindenben, itt is a mérték a lényeg. Természetesen szó sincs arról, hogy ha gyermekünk egy kifestőt kap egy hozzánk érkező vendégtől, akkor ezt egyből likvidáljuk, és megtiltjuk, hogy használja, alkalomadtán kellemes elfoglaltságot nyújthat, például utazás, hosszas várakozás vagy éppen egy betegség esetén. Ha egy évben csak néhány alkalommal kerül csemeténk kezébe, az még nem a világ vége. A lényeg, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy mi magunk ösztönözzük a szabad alkotásra és az alkotásait ne bíráljuk.

szines kezek

Igazán pedig akkor növeljük az önbizalmát, ha egyes alkotásait nem csak a hűtőre tesszük ki, hanem bekeretezzük őket és a lakásban a falon kap megtisztelő helyet és figyelmet, így tudni és érezni fogja, hogy nem csak az alkotása, de Ő maga is értékes és kitüntetett személye családunknak és nagyra értékeljük a képességeit. Ennél jobb útravalót azt gondolom egy gyermek sem kaphat a nagybetűs Életre!

Childrens-Art

 

Bogár Anita, bp15.babamama.info